Lea je včeraj skupaj s sestrico Emo v Svetem pismu prebrala, kako je Jezus, ko je bilše majhen, z Marijo in Jožefom živel v Nazaretu. Zdaj jo zanima, kaj je Jezus delal, ko je odrasel. "Je hodil v službo, tako kot njena mamica? Je delal na kmetiji kot njen očka?" Najbolje, da vpraša svojega očka, ki je pravkar prišel domov.

"Očka, kaj je Jezus delal, ko je bil velik?" vpraša Lea očka. "Ko je bil velik?", pomisli očka. "Ko je bil Jezus velik, je obiskal številne kraje, kjer je ljudem pripovedoval o svojem Očku. Delal je velike čudeže. Ozdravljal je tiste, ki so bili bolni in blagoslavljal je majhne otroke kotsi ti ... ", ji pove očka.

"Pa je vse to delal sam?", vpraša Lea. "To pa ne. Takoj si je poiskal prijatelje, ki jih je poleg tega, kar je o svojem Očku pripovedoval vsem ljudem, še posebej učil, da so ti vse, kar je govoril, še bolje razumeli. Ti Jezusovi prijatelji so se imenovali apostoli, to pomeni odposlanci, saj jih je Jezus po dva in dva pošiljal, da so tudi oni ljudi učili o Bogu. Potem, ko je Jezus po smrti na križu vstal od mrtvih in šel v nebesa,so prav apostoli to, kar jih je Jezus naučil o Bogu, pripovedovali ljudem po vsem svetu."

"So bili apostoli tudi Marijini prijatelji?", vpraša Lea. "Seveda", ji odgovori očka. "Tudi Marija jih je včasih spremljala, ko je Jezus učil. Bila je z njimi, ko so se zbirali po njegovi smrti in vstajenju. In po Jezusovem odhodu v nebesa je Marija živela pri apostolu Janezu, ki ga je imel Jezus najraje. Marija je imela apostole zelo rada. In tudi oni so jo imeli zelo radi. Zato Marijo imenujemo tudi Kraljica apostolov."

Današnji izziv

V zgodbi je očka razložil Lei, da je Jezus imel dobre prijatelje, ki jih je imenoval apostoli. Verjetno si že slišal, da so skupaj hodili po različnih krajih in doživeli veliko stvari. Večkratso tudi loviliribe.

Se spomniš, katerima dvema apostoloma je Jezus rekel: »Hodíta za menoj in naredil vaju bom za ribiča ljudi« (Mt 4,19)?

Bi znal našteti vseh dvanajst apostolov?

Danes boš tudi ti postal ribič. V naravi poišči leseno palico ali vejo, na njo priveži nekaj vrvic in iz barvnega papirja izreži ribe ter jih prilepi na konec vrvice (glej prilogo). Z malo domišljije si lahko ustvariš tudi svojo barko in najse ribolov začne!

Mati Marija,
ti veš,
kako pomembno je imeti prijatelje.
Danes se ti zahvaljujemo za __________
(vsak član družine našteje nekaj prijateljev za katere je hvaležen).
Hvala ti,
da nas naši prijatelji spremljajo skozi življenje,
da smo si drug drugemu v oporo
in se znamo skupaj veseliti.
Pomagaj nam,
da bomo še naprej
drug drugega spodbujali k rasti v veri
in da bomo medse vedno povabili Jezusa,
ki je naš najboljši Prijatelj.

Amen. 

Čas zame, za naju ... Štirinajsti dan: Prijatelji...

Jezus je bil velik del svojega življenja obdan s prijatelji, apostoli.

Seveda se je včasih umaknil tudi v samoto, kjer je imel čas za molitev in pogovor z Očetom.

S svojim zgledom nas je učil življenja v skupnosti, kjer smo povezani z brati in sestrami in povezanosti z Njim.

Kaj pa tebi pomenijo prijatelji v življenju? Kdo so tisti ljudje, na katere se lahko vedno obrneš in veš, da te bodo spremljali tudi v preizkušnjah?

Danes se v molitvi zahvali zanje.

Gospod, hvala ti za moje prijatelje,
za vezi, s katerimi si nas povezal,
za smeh in tolažbo,
za moč in opogumljanje,
za edinost, odpuščanje in milost,
za praznovanje in veselje.
Veliko mi pomenijo,
tako bogat zaklad blagoslovov in milosti so
v mojem življenju.
Hvala ti zanje.

Amen.