Lea si je včeraj pri večerni molitvi zapomnila eno od Marijinih in Jezusovih skrivnosti, saj je bila ona na vrsti za molitev desetke rožnega venca. Potem ko je sama najprej zmolila očenaš, je mamica pri zdravamariji povedala skrivnost: "Ki je tebe Devica v nebesa vzel."

"Kaj pomeni, da je Jezus Marijo v nebesa vzel?", premišljuje Lea. Najbolje, da vpraša babico. Ona bo že vedela. "Babica ali je Jezus, ko je sam šel v nebo, tudi Marijo vzelssabo?", vpraša Lea babico.

"Pravzaprav ne," ji odgovori babica. "Potem, ko je šel Jezus v nebesa, je Marija živela pri apostolu Janezu, saj ga je Jezus prosil, naj on poskrbi zanjo.

"Zakaj pa potem molimo: Ki je tebe Devica v nebesa vzel,"še vrta Lea.

"Zato, ker se je nekaj let zatem, ko je Jezus šel v nebesa, to tudi res zgodilo. Marija je namreč nekega dne zaspala. In potem se je zgodilo nekaj nenavadnega. Jezusjo je prišel iskat in jo vzelsseboj v nebesa."

"A potem, ko je umrla in so jo pokopali, jo je vzel?", vpraša Lea babico. "No, ne, ravno to je bilo tako nenavadno. Marija ni umrla kot umremo vsi drugi ljudje. Ona je samo zaspala in potem se je zbudila v nebesih pri Jezusu," pove babica. "Njenega telesa ni bilo več na zemlji, tako kot Jezusovega telesa ni bilo v grobu, v katerega so ga položili," pojasni babica.

"Saj se spomniš, ko je umrla prababica? Položili smo jo v krsto in potem smo se od nje poslovili mi, vsi sosedje, sorodniki in vsi, ki so jo poznali. Lahko si videla njen obraz. Pri Mariji pa ni bilo tako."

"Zakaj pa ne?" zanima Leo.

"Saj se spomniš, da je bila Marija edina izmed vseh ljudi, ki ji je Bog dal posebno milost. Bila je edina, ki ni naredila nobenega greha. Bila je edina, ki je znala popolnoma prisluhniti Bogu in sprejeti prave odločitve in edina izmed vseh ljudi, ki jo je Bog izbral za Jezusovo mamico. Tako je bil tudi njen odhod s tega sveta nekaj čisto posebnega. Jezus jo je vzel v nebesa tudi s telesom. In tam zdaj Jezusa prosi za nas, nas varuje in nam pomaga." pojasni babica. "In zato Marijo imenujemo Kraljica, v nebesa vzeta,"sklene babica.

Današnji izziv

Lei je babica razložila, da je bila Marija edina izmed vseh ljudi, ki ji je Bog dal posebno milost. Bila je edina, ki ni naredila nobenega greha in edina izmed vseh ljudi, ki jo jo vzel k sebi z dušo in telesom.

Danes z malo ustvarjalnosti naredi prikaz tega, kako je izgledalo Marijino vnebovzetje.

Potreboval boš: 

  • 2x A4 papir(modre barve/pobarvaj belega z modro barvo),
  • natisnjene figure Marije in dveh angelov (vzorec najdeš v prilogi),
  • barvice ali flomastre,
  • lepilo,
  • škarje,
  • kose vate (bombaža).

Figure angelov in Marije izreži in pobarvaj. Nato na papir prilepi kose vate, ki predstavljajo oblake, na katerih sedijo angeli. Na spodnji strani papirja nariši ali izreži travo, da se bo videl Marijin dvig iz tal v nebo. Na vrhu papirja naredi manjšo zarezo, da boš skoznjo lahko povlekel trak, na katerem je prilepljena Marija. Zdaj lahko Marijo “dvigneš” iz zemlje v nebesa, kjerjo že čaka vsa nebeška druščina.

Mati Marija,
tvoja lepota je odsev tvoje čiste notranjosti.
Žarela si, ko si pod srcem nosila Jezusa, našega odrešenika.
Sebe si v polnosti - z dušo in telesom - darovala Bogu.
Danes se ti posebej zahvaljujemo za svoje telo,
ki je ustvarjeno po Božji podobi.
Z njim lahko izpolnjujemo božjo voljo
in prinesemo svetu toliko dobrega!
Pomagaj nam, da bomo vedno spoštovali telo svojega bližnjega,
saj je tempelj Svetega duha.

Amen. 

Čas zame, za naju ... Osemindvajseti dan: Tempelj Svetega Duha...

Marijo je Bog z dušo in telesom vzel v nebesa. Mi moramo na svoje telesno vstajenje počakati do konca sveta.

Dogma oz. verska resnica o Marijinem vnebovzetju nas vodi k razmišljanju, kako čista je bila Marijina duša. Večkrat jo povezujejo z belo barvo,svežino, dišečim vonjem po rožah … Njeno telo je bilo odsev njene notranje lepote.

Sveto pismo o telesu pravi: “Mar ne veste, da je vaše telo tempelj Svetega Duha, ki je v vasin ki ga imate od Boga? (1 Kor 6, 19).”

Telo je nekaj svetega. Ni ovira za delovanje Duha, ampak je njegovo orodje. Sveti Pavel o telesu govori kot o templju, ki je stičišče med nebom in zemljo. Bog sam pa nam s svojim učlovečenjem potrjuje, da je naše telo sveto in bo nekoč tudi obujeno od mrtvih.

Vsako telo je čudovito in enkratno,saj v vsakem izmed nas živi Kristus.

  • Ali svoje telo tudi sam doživljam kot nekaj posebnega in dragocenega, kot Božji dar?
  • Kako skrbim zanj?
  • Ali skrbim za svoje zdravje in dobro počutje?
  • Se znam ustaviti in prisluhniti telesu?
  • Ga znam razbremeniti, si vzeti čas zase?
  • Kakšen odnosimam do telesa drugega? 

V odnos vstopam s telesom. Ljudje si tudi z dotiki pokažemo medsebojno naklonjenost, nežnost, pripadnost in bližino. Naj bo ljubečih dotikov v našem vsakdanjem življenju čim več. Z zakoncem se pogovorita o tem, kaj za vaju pomeni, da je telo posoda Svetega Duha in kako to resničnost doživljata v vajinem odnosu.