Prvi letnik mirnopeške mlajše zakonske skupine se je zadnji oktobrski vikend zaključil s končnim izletom. Starejšo zakonsko skupino prijetno druženje čaka spomladi - v drugem semestru.

Septembra smo - kot naši šolarji - pari zakonskih skupin v Mirni Peči zakorakali v drugi letnik - starejši drugi torek, mlajši pa tretji.

Parom mlajše zakonske skupine je gospod župnik ob vstopu v novo šolsko leto podaril kupone za vikend seminar v Njivicah, na Hrvaškem otoku Krk, ki ga je pripravilo društvo Družina in Življenje.

Krompirjeve počitnice so naši otroci začeli pri dedkih in babicah, tetah in stricih, varuškah, …

Petkovo popoldne smo si možje in žene na skoraj dvestokilometrskem potovanju proti morju že neobremenjeno podarjali v dvoje, če izvzamemo usklajevanje mnenj in omejeno mero strpnosti pri sprejemanju priporočil sozakonca na sovozniškem sedežu.

Ko se je cesta prevesila proti morju, smo zapeljali v gosto meglo, ki se je med spuščanjem v dolino razkadila, in po cesti, ki je poleti dan in noč prenatrpana, smo se s prijetnim občutkom umirjenega potovanja pripeljali do Krškega mostu.

Glede na statistiko bi lahko pričakovali osip, a smo se do začetka seminarja vsi zakonci mlajše skupine, naša voditelja s svojo zvedavo, nasmejano deklico in par iz starejše skupine zbrali v hotelu Beli Kamik, kjer sta nas prijazno sprejela gospa Vilma in gospod Dani ter njuni sodelavci. In ne boste verjeli: celo do zaključka smo vsi zdržali - nihče ni omagal! Ali smo tako dobri? Ali pa je bilo izobraževanje v preteklem letu tako učinkovito? Pa šalo na stran. Hvala vsem, ki so se zavedli perečih težav družbe zaradi skrhanih ali razbitih družin in se trudijo za preživetje temeljnih naravnih gradnikov naroda ter ljubeče, čuteče, sočutne in srčne odnose med njihovimi člani.

Nagovorom z različnih področij zakonskega življenja so sledili odmori, med katerimi smo se zakonci odmaknili v sobe ali sprehodili zunaj, da smo se v paru pogovarjali o predstavljeni temi.

Duhovno oskrbo na seminarju sta nam nudila pater Matej in duhovnik Rafko. V soboto sta nas obiskala mirnopeški župnik Janez in bogoslovec Roman.

Morje je bilo še toplo, le tanko gornjo plast je jesen že začela ohlajati. Sobotno popoldne je sonce prebilo oblačno kopreno in krajši čas toplo grelo.

Šestemu nagovoru v soboto zvečer, ki ga je za žene povedala gospa Vilma, možem pa nadstropje nižje predstavil gospod Dani, je sledila sveta maša v cerkvi svetega Apolinara v Malinski, med katero smo obnovili poročne obljube in prejeli blagoslov. V hotelu nas je čakala slovesna večerja v dvoje.

V nedeljo smo se po dveh nagovorih v hotelu udeležili svete maše in se po kosilu poslovili.

V Njivicah smo poslušali:

- 1. nagovor: PET NEVARNOSTI, KI LAHKO OGROZIJO EDINOST MED ZAKONCEMA,

- 2. nagovor: BOŽJI NAMEN IN BOŽJI NAČRT ZA ZAKON,

- 3. nagovor: POGOVOR MED ZAKONCEMA,

- 4. nagovor: KAKO REŠUJEVA SPORE,

- 5. nagovor: BOŽJA MOČ ZA ŽIVLJENJE V ZAKONU,

- 6. nagovor: VLOGA MOŽA / ŽENE V ZAKONU,

- 7. nagovor: MOČ BLAGOSLOVA,

- 8. nagovor: GRADIVA DEDIŠČINO, KI OSTANE.