Čeprav je bila mirnopeška cerkev že nekajkrat prizorišče novih, srebrnih in zlatih maš, celo škofovsko posvečenje se je odvijalo v njej, smo tokrat prvič praznovali zlato in srebrno mašo skupaj. Ob 25-letnici duhovniškega posvečenja je srebrno mašo daroval mirnopeški župnik gospod Janez Rihtaršič, ob 50-letnici pa gospod Jožef Razinger, ki je od avgusta 2020 hišni duhovnik pri sestrah karmeličankah.

Farani smo se na dogodek zavzeto pripravljali, saj smo po vaseh spletali vence, nabirali žito in pripravljali rože, pred cerkev postavili 4 velike in 1 ogromen mlaj, pripravljali pecivo in izbirali najboljše vino.

Petkovo in sobotno noč so pridne in ustvarjalne žene (in možje) krasili farno cerkev, v soboto zjutraj so jo druge očistile. Pred cerkvijo so moški postavljali oder in klopi, očistili vodnjak, okolica cerkve pa se že dolgo ni tako bleščala.

Nedeljsko mašo sta v čudovito okrašeni in do zadnjega kotička polni cerkvi srebrnomašnik in zlatomašnik darovala v spremstvu več kot dvajsetih ministrantov ter spremljavi čudovitih glasov obeh cerkvenih pevskih zborov. 

Ob koncu bogoslužja je domačega župnika v imenu družine pozdravila sestra, gospoda Razingerja pa so obiskali nekdanji farani Koroške Bele, ki so mu zapeli pesem Beli cvet. Mirnopečani smo obema čestitali ob njunih jubilejih ter župniku Rihtaršiču podarili velum (ogrinjalo, ki ga župnik nosi pri blagoslovih z Najsvetejšim), duhovniku Razingerju pa štolo (šalu podobno ogrinjalo, ki se nosi pri sveti maši in podeljevanju zakramentov).

Po končani maši je ob prazniku Svetega rešnjega telesa in krvi sledila slavnostna procesija do začetka Ivanje vasi, pri kateri je sodeloval tudi otroški pevski zbor. 

Pred cerkvijo so članice Društva podeželskih žena ponujale izbrano pecivo, ki so ga pripravile mirnopeške gospodinje, Društvo vinogradnikov Mirna Peč pa je ponujalo najboljše vino iz svojih vinogradov. Stojnica mirnopeške Karitas je pripravila ročno izdelane izdelke, za kosilo pa smo si privoščili okusen golaž KZ Trebnje, medtem ko so nam igrali mladi člani Društva harmonikarjev Mirna Peč.

Čarovnik Jole Cole je na obraze otrok (in staršev) s čarovniškimi triki risal najlepše nasmehe, Špela Zupan pa spider-mane, tigre, mavrice, metuljčke, pikapolonice … 

Igralec Gregor Čušin je skupaj s svojim sinom navdušil v glasbeni poslastici svetopisemskih prilik.

Slovesnost smo zaključili z litanijami v cerkvi in se polnih src odpravili domov.

Hvala vsem, ki so župnijski dan naredili tako edinstven. Koliko dela, idej in usklajevanja je potrebnega, da je vse potekalo brez težav, vedo le tisti, ki so dogodek sooblikovali. Ostali smo v njem preprosto le uživali.

Posnetek praznične maše si lahko ogledate prek povezave https://youtu.be/8ifzJSp1OmQ spodaj pa še nekaj ujetih spominov v objektiv.