Lei je očka povedal, da ima njena nebeška mamica Marija zelo veliko imen. Njena imena so tako nenavadna, da si jih Lea ne more in ne more zapomniti! Kljub temu, da je že velika punca, saj bo jeseni šla že v šolo, prosi za pomoč bratca Jakoba. "Jakob, kako je ime Mariji?" Jakob malo pomisli, nato pa reče: "Gospod župnik jo pri litanijah kliče Zgodnja Danica."

"Čudno je to ime. Le kaj bi pomenilo", premišljujeta oba. "Že vem", pravi Jakob. "Marija je podobna sosedovi teti Danici, ki že navsezgodaj dela na vrtu. Babica ji vedno reče: "Kako si pa ti zgodnja, Danica!"

Iz kuhinje se zasliši tih smeh. Mamica je slišala njuno modrovanje. Pokliče ju k sebi in ju vzame v naročje. Vsakega na eno koleno. Nato ju povpraša: "Ali vesta, kako se imenuje najsvetlejša zvezdica, ki vaju, tik preden sonce zjutraj vzide, poboža po nosku?"

Lea in Jakob zmajujeta z glavo. Nebo je polno zvezd, le kako naj bi onadva vedela, kako se imenuje vsaka izmed njih!

A mamica s toplim glasom nadaljuje: "To je zvezda danica, zvezda, ki najmočneje sveti v luči sonca. Tudi Marija je takšna svetla Jezusova lučka. Zato jo imenujemo Zgodnja danica. "

Današnji izivi

Med sprehodom po bližnjem gozdu naberi nekaj drevesnih vejic. S pomočjo vrvice jih spretno oblikuj tako, da bo nastala zvezda. Doma lahko zvezdo tudi pobarvaš, okrasiš z materialom, ki ga imaš na voljo. Pusti domišljiji prosto pot. Če se na sprehod danes nisi utegnil odpraviti, lahko zvezdo oblikuješ tudi iz papirja, jo narišeš in pobarvaš po svoje. Ko je tvoja zvezda končana, jo položi v vaš skupni molitveni kotiček. Zjutraj se spomni nanjo in se Očetu zahvali za novo jutro in Zgodnjo danico, ki te je nežno pobožala v nov dan.

Gospod, hvala ti za Zvezdo danico,
ki v luči sonca osvetljuje vse poti mojega življenja.
Hvala ti za vsako novo jutro, ki mi ga nameniš.
Hvala za nebo, za sonce, ki s svojimi žarki boža moj obraz.
Daj mi oči, ki bodo znale videti dobro,
daj mi roke, ki bodo znale dajati,
daj mi srce, ki bo znalo sprejeti.
Naj bom tudi jaz kot lučka, ki sveti vsem.

Amen.

SAMO ZA ODRASLE: Čas zame, za naju ...

Drugi dan: Hvala Ti za ...

Si se danes že zahvalil za čudovito jutro, za ta dan? Dano ti je bilo, da ga preživiš, da narediš z njim, kar želiš. Kako si ga izkoristil? Gotovo ti je bilo namenjenih veliko lepih stvari. Morda tudi kakšne manj prijetne … Koliko utrinkov tega dne lahko prikličeš v spomin ta trenutek?

Velikokrat se nam zgodi, da se okrog nas dogajajo stvari, ki jih spregledamo, jih vzamemo za samoumevne … pa vendar smo zanje hvaležni! Lahko je to jutranja kava, klepet s prijateljem, sprehod po soncu, dobro kosilo, počitek,skupna igra z otroki.

Izziv za današnji dan je budilka hvaležnosti, ki jo najdeš v priponki. Vanjo k posamezni uri dneva vpiši, kaj se ti je ob določenem času zgodilo in oblikovalo tvoj dan. Napiši ali nariši, za kaj si v tem dnevu hvaležen. Bodi ustvarjalen!

Vse te misli in trenutke lahko v svoji molitvi izročiš nebeškemu Očetu. Zahvali se mu za današnji dan in ga prosi, naj ti vlije moči za jutrišnjega.

Zapisane misli, občutke, podeli s svojim možem, ženo ali nekom, ki ti je blizu. Morda je to čas, ko se drug drugemu lahko iskreno zahvalita za vse, kar se je danes zgodilo. Naj bo to vajina današnja večerna molitev.