Leina mamica pričakuje dojenčka. Medtem, ko starejši bratec Martin pomaga očku na kmetiji, Lea s sestrico Emo in bratcem Jakobom pridno vadi, kako je treba skrbeti za dojenčka. Uči se, kako ga je treba previti, ga hraniti in potolažiti, kadar joka, ker je lačen ali ker je zaspan.

Ema ji pokaže, kako je treba dojenčku držati glavico, ker je, ko je še majhen, ne zmore sam držati. "Kar težko je skrbeti za dojenčka", pravi Lea. "In biti moraš zelo pazljiv, da se mu kaj ne zgodi, ker sam še ne zna paziti nase." "Nič ne skrbi, Lea. Vse se boš kar sproti naučila, ko bomo dobili dojenčka, boš videla," jo tolaži Ema.

"Poglej, kako je naša nebeška mamica Marija pestovala Jezusa." Ema Lei pokaže lepo sliko, na kateri je naslikana Marija, v njenem naročju pa sedi dojenček Jezus, ki s svojo malo ročico blagoslavlja. "Poglej Jezusa, tako je majhen, pa obenem zgleda tako odrasel."

"To pa zato, ker je bil Jezus poseben otrok", pravi Lea. "Daj preberi, kako je bilo, ko je Jezus živel kot otrok pri Jožefu in Mariji." "No, prav", pravi Ema. "Tu piše, da je Marija vse, kar se je zgodilo, shranila v svojem srcu, Jezus pa je rasel v modrosti in milosti pri Bogu in pri ljudeh. Evangelist Luka pa je opisal tudi dogodek, ko se je Jezus, ko je bil star dvanajst let, pogovarjal z učitelji v templju in ti so se zelo čudili njegovi modrosti.

Pomisli Lea, morda pa prav zato Marijo imenujemo Sedež modrosti. Ker je bila ona sama modra žena, ki je znala vedno sprejemati prave odločitve, in ker je v svojem naročju pestovala Jezusa, ki je bil že kot otrok tako moder, da so se mu vsi čudili. Ko je odrasel, pa je postal najmodrejši izmed vseh ljudi."

"Ja, gotovo je Marija Jezusa rada pestovala, tako kot bom tudi jaz pestovala našega dojenčka!" odgovori Lea in nadaljuje: "Marijino naročje je bilo Jezusov sedež, zato jo imenujemo Sedež modrosti."

Današnji izziv

Vsak izmed nasje bil enkrat dojenček … Tudi Jezusje bil. Tako kot ti, se je rad crkljal pri svoji mamici Mariji, ki ga je gotovo potolažila, če je jokal in poskrbela, da je bilsit in zadovoljen.

Danes poišči nekaj svojih fotografij iz časa, ko si bil še čisto majhen. Prosi starše, naj ti povedo, kako je bilo takrat, ko si se rodil, kakšen si bil kot dojenček, katera je bila tvoja prva beseda, katero hrano si imel najraje, kaj si rad počel … Veliko stvari se je zgodilo, a se jih morda niti ne spomniš,sajsi bilše premajhen.

Prosi starše, naj ti lahko pokažejo tudi kakšno fotografijo iz njihovega otroštva. Opaziš kakšne podobnosti med sabo in svojimi starši? So se zelo spremenili zdaj, ko so odrasli?

Marija,
najprej si postala Jezusova mati.
Potem te je Jezus postavil
za mater svoji Cerkvi,
saj je želel, da prav vsi začutimo
toplino tvoje materinske ljubezni.
Naj se od tebe učimo,
kaj pomeni skrbeti za drugega ...
predano in z vsem srcem.
Hvala, da se lahko vedno znova
vračamo v tvoj objem.

Amen.

Nocojšnjo molitev sklenite s pesmijo, ki jo najdete na spodnji povezavi. 

 

Čas zame, za naju ... Trinajsti dan: Moji starši ...

Danes imaš priložnost, da se spomniš svojih staršev, ki so ti dali življenje.

Čeprav so odnosi med starši in otroki lahko polni izzivov, včasih tudi napetosti in nestrinjanj, lahko vedno najdemo stvari, za katere smo hvaležni in jih cenimo. Gotovo so naši starši delali najbolje, kar so znali in zmogli.

Kakšna je bila tvoja mama, ko si bil otrok? In oče? Kakšne spomine imaš nanju in kakšni so vaši odnosi zdaj, ko si odrasel? Bisi želel v teh odnosih kajspremeniti?

Katere so tiste stvari, ki si jih od svojih staršev odnesel kot popotnico sseboj v življenje?

Kako izkušnje, ki si jih prejel od svojih staršev, vplivajo na življenje ssozakoncem, na odnos z otroki?

V molitvi se zahvali za vse dobro, karsi prejel od svojih staršev. Še toliko bolj bodo veseli, če jim besede hvaležnosti izrečeš tudi osebno.