Lea zdaj že ve, da je imel Jezus učence, ki so se imenovali apostoli. In njen bratec Jakob je dobil svoje ime prav po enem izmed Jezusovih apostolov.

Zadnjič, ko so pri večerni molitvi Lea, njena bratca in sestrica spoznavali svoje nebeške prijatelje, so prebrali tudi to, kako je živel sv. Jakob, ki je bil Jezusov bratranec. Lea je že malo pozabila, kaj se je z njim zgodilo. Zato za pomoč poprosi mamico.

"Mami, kaj se je zgodilo ssvetim Jakobom?" vpraša mamico.

"Kmalu zatem, ko je Jezus vstal od mrtvih in šel v nebesa, je sveti Jakob postal škof v Jeruzalemu," pove mamica in nadaljuje: "Bil je zelo svet mož. A nekega dne so tisti, ki Jezusa niso marali, od njega zahtevali, naj ne bo več Jezusov prijatelj. Toda on tega ni hotelstoriti. "Rajši umrem kot da bi storil kaj takega", jim je odgovoril. Ker jim je tako odgovoril, so se razjezili, ga kot svetega Štefana posuli s kamenjem in ga umorili. Postal je eden izmed prvih mučencev."

"Kaj je to mučenec", vpraša Lea mamico. "Če je nekdo mučenec, to pomeni, da je prav poseben Jezusov prijatelj, tak prijatelj, ki je pripravljen za prijateljstvo z Jezusom dati svoje življenje in umreti, če je potrebno," pojasni Lei mamica.

"Ampak mamica, tudi Marija je za Jezusa dala svoje življenje. Kako zelo ji je moralo biti hudo, ko je Jezus umrl na križu", pomisli Lea. "Prav imaš Lea", pritrdi mamica. "Srce se ji je trgalo, tako zelo ga je imela rada. In kdor ima nekoga tako zelo rad, je pripravljen zanj dati tudisvoje življenje. Zato Marijo imenujemo Kraljica mučencev."

Današnji izziv

Jezus je apostolom pokazal pot, po kateri naj hodijo, da bi nekoč vsi prišli k Očetu v nebeško kraljestvo. Ta pot pa ni vedno lahka. Jezusovi prijatelji so se morali včasih zelo potruditi in narediti kaj, kar res ni bilo enostavno. Takšen zgled so nam sveti Jakob, sveti Štefan in drugi mučenci. Danes razmisli, na kakšen način se boš ti ta teden posebno trudil hoditi za Jezusom in v obris stopala, ki ga najdeš v prilogi, zapiši svojo odločitev. List prilepi na vidno mesto, da se boš večkrat spomnil na svojo odločitev.

Nekaj idej: 

  • Kaj če bi ta teden bratcu ali sestrici nesebično posodil igračo, za katero te bo prosil/a?
  • Staršem lahko priskočiš na pomoč pri domačem opravilu, na primer zlaganju posede v pomivalni stroj
  • Zvečer zmoli Sveti angel za svojega najboljšega prijatelja …

Pot v nebesa je sestavljena iz majhnih korakov, iz drobnih dejanj ljubezni. Takšnih, ki jih zmore vsak izmed nas.

“Nihče nima večje ljubezni,
kakor je ta, da dá življenje za svoje prijatelje.” (Jn 15, 13)

Mati Marija, te besede je izrekel tvoj sin.
On nas je imenoval za svoje prijatelje
in nam naročil, naj se ljubimo med seboj.
Ta preprosta zapoved ljubezni
naj bo naše vodilo v vsakem dnevu.
Prosimo te, pomagaj nam,
da bo naše srce odprto za potrebe drugega.

Amen. 

Čas zame, za naju ... Petnajsti dan: Ti namesto jaz...

Jezus, Marija in apostoli so nam s svojim življenjem kazali, kako naj ne bomo usmerjeni le nase, ampak naj vidimo tudi potrebe drugega.

Naj besedo “jaz” večkrat zamenja beseda “ti”...

  • S čim te lahko danesrazveselim?
  • Kako naj ti danes pokažem, da te imam rad?
  • Te lahko povabim na sprehod, v naravo?
  • Naj pripravim tvojo najljubšo jed?
  • Ali dam otroke zvečer spat, da boš ti lahko v miru bral/a knjigo, pogledal/a nadaljevanko, imel/a nekaj trenutkov zase?